Zapiekanka ziemniaczana – dobre przepisy dla każdego

Mam wrażenie, że zapiekanka ziemniaczana to danie u nas nieco niedoceniane i uważane za zbyt pospolite. „Co ziemniaki? Znowu? Ja chce kawior z łososiem a’la fiku miku”.

Ziemniaki to warzywo, które dzięki prostocie uprawy jest dostępne bez najmniejszych problemów, dlatego też jest obecne praktycznie codziennie na stołach większości polskich rodzin.

Śmiem się jednak nie zgodzić z tymi, którzy wszelkie przepisy na zapiekankę ziemniaczaną traktują jako czas stracony. Jeżeli jesteś jedną z tych osób, postaram się to zmienić dzisiejszym artykułem, pokazując iż nawet zwykły standardowy, nasz polski, ziemniak również może być składnikiem pysznych i wyjątkowych dań. I to bez jakichkolwiek kompleksów. I zrobię to za pomocą przepisów na zwykłą, prostą w przygotowaniu zapiekankę wykorzystującą jako swój główny składnik ziemniakami. Tak więc dla wszystkich, którzy nie lubią mieć zbyt dużo do mycia można tego rodzaju dania zakwalifikować jako dania jednogarnkowe.

Co więcej nie należy zapominać, iż poza aspektami czysto smakowymi zapiekanka taka może mieć również bardzo praktyczne zastosowanie. Jest to bowiem doskonała metoda na wykorzystanie wszystkich resztek owoców, warzyw i składników, które przechowujemy w lodówce, a nie chcemy czekać na ich totalne zepsucie.

Zapiekanka ziemniaczana

Pyszna zapiekanka prosto z piekarnika (zdj. pixabay, licencja public domain)

Najlepsze pomysły z polskich blogów

Ale dość tych zalet praktycznych, kulinarnych teorii, czas przejść do zastosowań praktycznych i dowiedzieć się co tam w polskim Internecie słychać i kto ma najlepsze przepisy do natychmiastowego zastosowania chociażby już na dzisiejszy obiad.

Z mięsem mielonym i zapiekana z serem – Anika Gotuje

Przy tym przepisie posunę się do czegoś co dla wielu Włochów może być świętokradztwem, ale niestety nie mam innego wyjścia. Przepis Aniki to już nie jest zwykła zapiekanka, dla mnie to już może być określone mianem pizzy po Polsku. Pysznie wyglądająca, z ciągnącym serem, zapiekana. A w środku mięsna wkładka. Czy pizza ziemniaczana a’la bolognese :)

Z kurczakiem – Ugotujmyto

Przepis Doroty jest doskonałym przykładem na połączenie praktycznych zastosowań tego co mamy w lodówce, z szybkim pomysłem na treściwy obiad. Zresztą przyznam się szczerze, że jest to dla mnie moje ulubione połączenie w zapiekance: kurczak, trochę warzyw dla smaku i koloru i przypieczone z góry ziemniaki. Palce lizać, i Wam również polecam ten przepis.

Ze szpinakiem – Eksplozja Smaku

A teraz coś dla tych wszystkich, których interesuje zdrowe podejście do ziemniaków. Nie od dziś wiadomo, że szpinak to źródło witamin, dlatego też wybrałem ten oto przepis jako łatwe w przygotowaniu danie będące sycącą strawą, ale również odrobiny cennych wartości odżywczych. I proszę mnie dobrze zrozumieć, to nie jest tylko dla wegetarianów, ale dla wszystkich łącznie z mięsożercami.

Zagraniczne inspiracje

Pora na porcje inspiracji ze świata. W kuchni nie należy się bowiem ograniczać tylko do swojego podwórka, ale wypada szukać nowych pomysłów wszędzie gdzie dobrze gotują.

Zapiekanka ziemniaczana ze słodkich pomidorów

Bardzo interesujące zastosowanie ziemniaków w połączeniu z serem jako spoiwem. W wyniku czego otrzymujemy dość niestandardowo wyglądającą zapiekankę ziemniaczaną, która z pewnością zaskoczy wielu Twoich znajomych i członków rodziny. Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do mniej uporządkowanej formy zapiekanki na talerzu, a gdy każdy otrzyma coś co wygląda jak kawałek ciasta, a składa się z samych ziemniaków na pewno będzie to nie lada zaskoczeniem.

Zapiekanka z krewetkami

Krewetki nie są jeszcze bardzo popularne w Polsce. Niektórzy (większość?) ich nawet nie lubią, tak samo jak wszystkich innych owoców morza. Trudno im odmówić słuszności, w końcu co to za owoc, który ma mózg i potrafi sam ruszać małymi łapkami. No, ale nie będę oceniał gustów kulinarnych. Lepsze jedzenie krewetek niż na przykład owadów, czy pieczonych skorpionów. Tak więc jeżeli jesteś jedną z tych osób, które z jednej strony nie przepadają za owocami morza, a jednocześnie chcesz spróbować nowych smaków w standardowych potrawach to pomyśl sobie, że to tylko krewetka, a nie na przykład udka jaszczurki, czy oko węża. Wtedy świat kulinarny wygląda zupełnie inaczej :)

Podobne:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *