Placki ziemniaczane – kilka dobrych przepisów

Placki ziemniaczane to niewątpliwie jedno z bardziej popularnych dań w naszym kraju. Ale czy może być inaczej? W kraju, który słynie z ziemniaków trudno byłoby się obejść bez przynajmniej jednej wersji placków robionych na bazie ziemniaków. Najprostszy przepis polega na starciu Świerzych ziemniaków (czy to na tarce z dużymi oczkami, czy też przy wykorzystaniu drobnych oczek), następnie doprawieniu, dodaniu jajka, aby pomóc plackom utrzymać się w całości, a następnie smażeniu na patelni na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Ja osobiście jeszcze pamiętam dawne czasy kiedy będąc małym chłopcem moja babcia smażyła placki ziemniaczane nie na patelni tylko bezpośrednio na „blasze” od kuchennego piecyka węglowego. Genialne. Do tego było jeszcze prawdziwe zsiadłe mleko z prawdziwego mleka od prawdziwej hasającej sobie po polu krówki.

Placki ziemniaczane

Dobre placki ziemniaczane nie są złe. (Zdj. autor: Daniel Spils, licencja CC BY 2.0)

Ale placki ziemniaczane nie należą tylko do naszej ścisłej tradycji. Stanowią też element naszego obecnego codziennego życia. I wcale nie należy pozostawać przy najprostszej wersji przepisu na placki. Warto uzupełniać tradycyjne przepisy o nowe smaki, czy też metody kulinarne, które mogą się przyczynić do wzbogacenia i nowego odrywania tej tradycyjnej potrawy.

Dlatego też w moich internetowych poszukiwaniach dobrych przykładów na smaczne i proste w przygotowaniu przepisy na placki z ziemniaków sporządziłem krótką listę wartych chwili zastanowienia pomysłów z polskich blogów kulinarnych.

Bardzo chrupkie – SmakowityKasek.pl

Generalnie są dwie metody na przygotowanie ziemniaków na placki. Można je zetrzeć na oczkach bardzo drobnych, robiąc tym samym coś przypominającego pastę, lub zetrzeć na oczkach trochę grubszych, tworząc „wiórki” ziemniaczane. Właśnie ta druga metoda została zastosowana w tym przepisie. I to z wielkim sukcesem. Przyzwyczajony do standardowo robionych placów, aż nie mogę się doczekać, aby sobie przyrządzić tego typu placki. Dobra robota.

Prosto z piekarnika – Olalallola

Kto wpadł na pomysł zrobienia placków ziemniaczanych w piekarniku? Rewelacyjny pomysł. Co dzięki temu zyskujemy? Chrupiące placki upieczone bez tłuszczu, dzięki czemu stanowią zdrowszą alternatywę. Jest to też doskonała propozycja dla tych, którzy są zabiegani i czasami nie mają za dużo czasu na przygotowanie obiadu.

Mix warzywny – Sio-Smutki

Czy musimy ograniczać się tylko do samych ziemniaków w naszych przepisach? Zupełnie nie ma takiej konieczności. Jak pokazuje Monika w swoim przepisie na placki wielo-warzywne można do ziemniaków dodać kilka innych składników, czyniąc tym samym placki bardziej ciekawszymi nie tylko pod względem kolorystycznym, ale także pod względem zdrowotnym – o ile placki ziemniaczane mogą być jeszcze bardziej wegetariańskie.

Placki z gotowanych ziemniaków z farszem grzybowym – PokochajGOtowanie

Nietypowe podejście do klasycznego tematu. Przyznam się szczerze, iż nigdy jeszcze (chyba) nie jadłem tego typu placków. Wyglądają interesująco, a faszerowanie grzybami doda dużo smaku i aromatu do tych smażonych na patelni placków z gotowanych ziemniaków. Bardzo interesujący pomysł.

Naleśniki ziemniaczane, czyli rolada ziemniaczana – Szczypta Wege

Człowiek sobie żyje normalnie na tym świecie rozmyślając całe dnie na temat różnych modyfikacji przepisów na placki ziemniaczane i sądzi, iż wszystko już widział po Internetach, aż tu nagle takie coś :) Wykorzystanie ziemniaków do zrobienia ciasta, w które następnie owija się farsz składający się ze szpinaku i grzybów. Jest to dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Powiedzmy jednak szczerze: bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Dobra robota.

Placek ziemniaczany po węgiersku – Domowo ze smakiem

Dla wszystkich tych, którzy mają ochotę na bardziej treściwą wersję placków, polecam bardzo tradycyjne placki węgierskie, czyli podawane razem z pikantnym gulaszem mięsnym. Uznawana za oryginalnie węgierską potrawę na pewno znajdzie uznanie we wszystkich polskich domach.

 

Zagraniczne inspiracje

Jak to już weszło w tradycję tego blogu i moich poszukiwań kulinarnych inspiracji, czas na trochę zagranicy. Nasz kraj jest piękny, mamy super przepisy na smaczne potrawy, ale nie zaszkodzi trochę powiewu świeżości z innych stron świata.

Prosto z Azji koreańskie Gamjajeon.

W wersji podstawowej i oryginalnie koreańskiej robione są one tylko z ziemniaków z dodatkiem soli, czyli jeszcze bardziej uboższe niż u nas, gdzie przynajmniej dodaje się posiekaną cebulę. Wykorzystując ten przepis otrzymamy zielone placki. Efekt ten jest uzyskany przez dodanie szczypiorku i zmielenia go razem z ziemniakami i odrobiną soli na jednolitą masę. Dodatkowo na koniec placki są przyozdobione pokrojoną papryką.

Podobne:

1 komentarz

  1. mariola pisze:

    placki ziemniaczane uwielbiam w każdej postaci :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *