Pancakes, czyli przepisy na amerykańskie naleśniki

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie chyba już na dobre zagościły w naszych domach pod różnymi formami. Gdybym spytał z czym Ci się kojarzą amerykańskie pancakes, pewnie bym usłyszał, że ze stertą grubych naleśników obranych sosem klonowym. Prawda jest jednak taka, iż naleśniki występują pod każdą szerokością geograficzną w różnych odmianach. Wersja amerykańska jest u nas popularna głównie ze względu na ich obecność w amerykańskiej kulturze. Prawie we wszystkich serialach amerykańskich występuje jakaś forma zajadania się nimi przez głównych bohaterów. Mogę się założyć, że tacy bohaterowie znanych seriali jak Dexter, Walter White, czy też starych i dobrych Cudownych lat byli widziani na ekranie telewizora przy śniadaniowym stole z pancakesami przed sobą. Nie zmienia to jednak faktu, iż w praktyce jest do bardzo dobry pomysł na pożywne śniadanie, które da nam energii na cały dzień. I to niezależnie od tego jakiej nazwy będziemy używali lub dzięki komu zaczęliśmy je robić samemu.

Puszyste amerykańskie naleśniki, czyli popularne pancakes

Na dobry początek dnia. (Zdj, pixabay, licencja: public domain)

Moja lista najlepszych przepisów na pancakes czyli amerykańskie naleśniki

Tradycyjnie z syropem klonowym – Jusia Gotuje

Pancakes z syropem klonowym

Źródło: blog Jusia Gotuje

Zaczynamy tradycyjnie, czyli z syropem klonowym. I tu od razu ciekawostka: syrop klonowy to właściwie Kanadyjski wkład w światowy rozwój naleśników, gdyż w tym kraju produkuje się go najwięcej. Ten przepis jest doskonałym pomysłem na prawdziwie oryginalne pancakes.

 

 

 

 

 

Naleśniki po toruńsku – Food* Vegan Style

Niestandardowe pancakes piernikowe

Źródło: blog Food Porn Vegan Style

Szukając bardziej niestandardowych pomysłów na naleśniki natknąłem się na piernikowe pancakes. Pomysł od razu mi się spodobał jako nieustającemu poszukiwaczowi kulinarnych inspiracji i wyzwań. Wyglądają świetnie i pewnie smakują rewelacyjnie.

 

 

 

 

Bardzo puszyste – Marilyn RK

Aleksandra to autorka bloga wegetariańskiego i jej pancakesy wyglądają świetnie. Polecam wszystkim tym, którzy pragną skosztować lekkiego i puszystego ciasta w postaci śniadaniowej przekąski.

Jabłkowo cynamonowe i bez jajek – Polacamala

Ostatnio zapanowała u nas moda na jabłka. Niepotrzebnie. Jabłka nie potrzebują w naszym kraju specjalnego marketingu. Pod ręką mamy sporą gamę różnych gatunków jabłek. Od kwaśnych, które potrafią wykrzywić niejedną twarz, po kruche i pełne słodyczy. Do wyboru do koloru. Dlatego też cieszy mnie pomysłowe, acz proste w wykonaniu, wkomponowanie jabłek do przepisu na pancakesy.

Z bananami – Małe Kulinaria

Jeżeli pomysł z dodatkiem jabłek wydaje Ci się zbyt standardowy polecam wypróbować przepis z zastosowaniem bananów. Równie prosty, dający wiele smakowych satysfakcji. Dodatkowo Weronika wzbogaciła swój przepis szczegółowym opisem i zdjęciami, które pomogą przyrządzić takie naleśniki nawet początkujących łasuchom.

Międzynarodowe inspiracje

W naszych międzynarodowym poszukiwaniu inspiracji nie może przy temacie amerykańskich naleśników zabraknąć przepisów prosto z za oceanu.

The Best pancakes In the world

Przepis na puszyste, prawdziwie amerykańskie naleśniki w ciekawym wykonaniu. Filmik ten znajduje się tutaj głównie ze względu na inne podejście do wykonywania filmowych instrukcji wykonania przepisów kulinarnych i chociaż sam przepis nie różni się aż tak bardzo od przepisów w wykonaniu naszych polskich blogowiczek, które wymieniłem wcześniej, ale dla chwili rozrywki czasami warto poświęcić kilka minut.

Starodawne pancakes

Najlepsze w tym przepisie jest to, iż jest to przepis jak zrobić pancakes po staremu, tak jak robiono je w US bardzo dawno temu. U nich wychodzi na stary, a u nas będzie nowością.

Czerwone naleśniki

Chcesz zaimponować znajomym lub rodzinie? Zrób im czerwone pancakes. Nawet nie musisz mieć do tego amerykańskich pancakes, gdyż ten sam zabieg możesz zastosować dla naszych klasycznych cienkich naleśników.

Chociaż w tym przepisie wykorzystany jest barwnik spożywczy do osiągnięcia czerwonego koloru, ale sądzę, że warto byłoby poeksperymentować z bardziej naturalnymi owocami/warzywami, w celu uzyskania jeszcze lepszych pancakes.

Podobne:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *