Przepisy na ciasto marchewkowe w najlepszym wydaniu

Przepisy na ciasto marchewkowe stały się ostatnio bardzo popularne. Dlaczego? Dlatego, że jest to świetna alternatywa dla trakcyjnych ciast, które są przesycone cukrem i wszelkiego rodzaju słodkościami. Z ciastem marchewkowym może być zupełnie inaczej. Jeżeli użyjemy właściwych składników może to się okazać jednym z bardziej zdrowszych ciast zawierających ograniczone ilości kalorii. Jest też ono proste w wykonaniu. Coś w stylu: wymieszaj składniki i upiec.

W wersji podstawowej i oszczędnej w kalorie można użyć na przykład orzechów, które dodatkowo są bogate w różne wartości odżywcze. Natomiast jeżeli chcemy naprawdę poszaleć w kuchni, to możemy marchewkowe ciasto wykorzystać jako bazę do stworzenia bardziej rozbudowanych i bogatszych w smaki ciast.

Pyszne ciasto marchewkowe

Pysznie wyglądające i smaczne ciasto z marchewek. (zdj. pixabay, licencja: public domain)

Ale nie czas na dywagacje czysto filozoficzne na temat rodzajów ciast. Pora na zaprezentowanie Wam listy kilku dobrych przepisów i pomysłów z polskiej blogosfery kulinarnej na to jak w łatwy sposób wykorzystując trochę marchewki zrobić ciasto, które zapadnie w pamięć na długie dni.

Z jabłkami – Przypraw mnie

Pysznie wyglądające ciasto marchewkowe z jabłkami.

Źródło: przyprawmnie.blogspot.com

Sen to czy jawa? To przepis na doskonale pachnące, wzbogacone jabłkami ciasto, które zachwyci każdego komu będzie danej go chociażby spróbować. Nie będzie też problemu z przechowywaniem, gdyż zniknie szybciej niż to komuś może się wydawać.  Lekko pachnące nutami orientalnymi dzięki wkomponowaniu cynamonu i imbiru. Polecam

 

 

 

Z orzechami – blog „Z cukrem pudrem”

Jeżeli masz to szczęście, iż masz koło domu sad zapełniony jabłoniami, śliwkami, jak również orzechami to pewnie wszyscy Ci tego zazdroszczą. Ale oprócz czysto wizerunkowych aspektów posiadania sadu przychodzą bardzo praktyczne. Możliwość wykorzystania owoców w swoich kulinarnych wojażach. Jak chociażby wykorzystanie orzechów do zrobienia przepysznie wyglądającego ciasta marchewkowego. Dlatego też polecam pomysł Ewy na wkomponowanie orzechów właśnie. Dlaczego orzechy? Nadadzą bardziej wzbogacony smak, a dzięki swojej twardości stanowią doskonałe zbalansowanie puszystego ciasta.

Bez tłuszczu i bez cukru – Lekko i przyjemnie

Czasami chcemy pogodzić dwa, na pozór sprzeczne, światy. Z jednej strony nasz organizm domaga się pysznie wyglądających i jeszcze lepiej smakujących kalorii. Z drugiej strony nasz rozum stara się zastopować nasze rządze ograniczając i odwodząc nas od pomysłów, które na dłuższą metę mogą przysporzyć nam problemów. Ale czy da się zrobić coś dzięki czemu możemy mieć i jedno i drugie? Nie wiem, ale na pewno warto próbować. Dlatego też wybrałem ten przepis ze względu na smaczną próbę ograniczenia przynajmniej nieznacznie wrogich nam kalorii, przy jednoczesnym zachowaniu dobrego smaku. Czy to się udało? Sprawdźcie sami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *